Špaldovka

Zdravá a chutná * Špaldovka *

Špaldovka je trvanlivé chrumkavé pečivo.

Ide o ručne vyrobený vlastný výrobok, bez pridania konzervačných látok.

   Špaldovka sa vyrába zo špaldovej celozrnnej múky s pridaním vody, semien ako sú ľan hnedý, sezam, pohánka, rasca a dalších prísad ako himalájska soľ, olivový olej, cesnak, zázvor, čili. Špaldovka obsahuje viac vitamínov, minerálnych látok, bielkovín i vláknin. Celozrnné výrobky majú vysoký obsah vlákniny, vďaka ktorej sa budú cítiť fit aj Vaše črevá.

Vitamíny B v celozrnných výrobkoch podporujú spracovanie cukrov a bielkovín, ktoré sú nevyhnutné na činnosť nervových buniek a pečene. Kyselina listová chráni naše srdce, cievy, znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka, hrubého čreva, infarktu, mozgovej príhody či Alzheimerovej choroby, u tehotných žien zase znižuje riziko vrodených vývojových chýb plodu. Pri konzumácií špaldovky môžete počítať s priaznivým účinkom na Vaše zdravie.

Špaldovku môžeme konzumovať na raňajky, k obedu či v rámci tzv. suchej, studenej večere.

ŠPALDOVKA  patrí do kategórie zdravej výživy a medzi plnohodnotné potraviny. Špaldovka je celozrnné trvanlivé chrumkavé pečivo. Ide o ručne vyrobený vlastný produkt, bez pridania konzervačných látok.

Vyrábame 4 druhy:

Špaldovka celozrnná – natur
Špaldovka s cesnakom
Špaldovka s čili
Špaldovka so zázvorom

Zloženie:
špaldová celozrnná 100% múka , pohánka, ľan hnedý, sezam, rasca,
himalájska soľ, olivový olej, zázvor, cesnak, čili

trvanlivosť: 2 mesiace
hmotnosť : 150 g a 750 g

Špalda

je  staroveká obilnina, zmienky  sú  z čias 7000 rokov pred. n. l.
Špalda je v porovnaní s inými obilninami omnoho viac prospešná ľudskému zdraviu. Je to hlavne vďaka vysokému obsahu a širšiemu spektru živín. Je výborným zdrojom vitamínu B2, veľmi dobrým zdrojom mangánu a horčíka a dobrým zdrojom vitamínu B1 a B3. Táto kombinácia živín je napr. obzvlášť prospešná pre ľudí trpiacich migrénou, aterosklerózou, či cukrovkou. Špalda je výbornou a prospešnou potravinou pre ľudí trpiacich zvýšenou hladinou cholesterolu či vysokým krvným tlakom. Vďaka vysokému obsahu vlákniny, pomáha predchádzať  žlčníkovým kameňom.

Pohánka

V pohánke sa nachádza mangán, zinok, selén a meď, z vitamínov B1 a B2, niacín, vitamín E a C. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny – kyselinu linolovú (37 – 48 %) a  kyselinu linoleovú (1,9 – 2,8 %), ktoré sa  podieľajú na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a v prevencii aterosklerózy. Pohánka obsahuje aminokyselinu lysín, ktorá je účinná v prevencii aktivizácie herpetických vírov.

-posilňuje imunitný systém
-pôsobí na reguláciu krvného obehu
-podporuje prekrvovanie

Pohánka je najlepším prírodným zdrojom Rutínu, ktorý patrí do skupiny bioflavonoidov, rastlinných antioxidantov, ktoré pôsobia spoločne s vitamínom C blahodarne na obranyschopnosť organizmu, na posilnenie stien a pružnosť krvných vlásočníc a v prevencii srdcových chorôb. Rutín je dôležitý antioxidant, má protizápalové, antimutagénne a antikarcinogénne účinky.

Ľan hnedý

Ľan patrí medzi veľmi užitočné rastliny. V najstarších dobách slúžil ako potrava, ľanové semeno je výborným liekom. Užitočný je pri zvyšovaní činnosti čriev, odstraňovaní zápchy a zastavení hnačky. Skutočný zázrak prírody obsiahnutý v maličkých semienkach. Obsahuje veľmi dôležité a v strave málo zastúpené nenasýtené mastné kyseliny Omega-3 , sú jeho zložkou aj vzácne lignany:

sú to rastlinné zložky s výraznými protirakovinovými, antibakteriálnymi, antivírusovými a protiplesňovými účinkami. Ľanové semienka ich obsahujú až stokrát viac.

vitamíny: E, B1, B2, B3, B5, B6, B9
minerály: železo, zinok, vápnik, fosfor, sodík, draslík, horčík, mangán, meď
betakarotén

Lisovaním zrelých semien ľanu sa získava známy ľanový olej, ktorý je bežne dostupný v predajniach zdravej výživy. Používa sa zvonku na popáleniny. Veľmi dobre sa uplatňuje v liečebnej kozmetike ako regeneračný prostriedok a tvorí súčasť viacerých kozmetických prípravkov.

Sezam

Sezam obsahuje bielkoviny, sacharidy a minerály: fosfor, draslík, horčík, vápnik, železo, meď a mangán. Bohatá na viacnásobne nenasýtené mastné kyseliny. Podľa vedeckých pokusov sezamový olej spomaľuje rast buniek ľudského zhubného kožného nádora. Neobsahuje cholesterol, dokonca kvôli stavbe mastnej kyseliny a obsahu sezamínu znižuje hladinu cholesterolu v krvi a v pečeni. Toto dosiahne útlmom vstrebávania cholesterolu, respektíve zabránením funkcie enzýmu vykonávajúceho syntézu cholesterolu v pečeni.

Z vitamínov sú výnimočné vitamíny B1, B2 a niacín nevyhnutné pre priebeh látkovej premeny, respektíve obsah vitamínu E hrá dôležitú úlohu v zneškodňovaní voľných radikálov. Vysoký obsah vitamínu B, horčíka, fosforu a vápnika sú veľmi prospešné na nervy.

Himalájska soľ

Najzdravšia, energeticky bohatá soľ z Himalájí.
Himalájska kryštalická soľ Cereus z Himalájí dodáva energiu do jedál. Prírodná kryštalická soľ sa skladá presne z tých 84 prvkov, z ktorých sa skladá ľudské telo.

Tento prírodný pokrm je bohatý na esenciálne minerály v prírodnej celistvosti. Je vyťažená z jedného z najstarších prírodných zdrojov na Zemi, z juhozápadných fosílií Himalájí. Kryštalická soľ je  v jej najdokonalejšej podobe je geologicky nazývaná halit. Vysoká bioenergetická hodnota soli je zabezpečená veľkým množstvom rýdzo čistých kryštálov.

Táto soľ neobsahuje žiadne umelé alebo chemické prímesi.

Špaldovkazdravé jedlo – zdravý život